December 4, 2018

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς, μετά θάνατον, στον μεταμοσχευτή ιατρό Γιώργο Κυριακίδη

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς, μεταθανάτια, στον μεταμοσχευτή ιατρό Γιώργο Κυριακίδη, το οποίο παρέλαβε η οικογένεια του εκλιπόντος.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης ανθρωπιστικής, κοινωνικής, αλλά ιδιαίτερα της επιστημονικής προσφοράς και συνεισφοράς του αείμνηστου Γιώργου Κυριακίδη όσον αφορά στην προαγωγή του ζωτικού τομέα της υγείας στον τόπο μας και ιδιαίτερα του πεδίου των μεταμοσχεύσεων, η Πολιτεία του απονέμει σήμερα, μετά θάνατον, το μετάλλιο της Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Κυριακίδης πλήρως σεβόμενος την αρχή πως η Ιατρική επιστήμη πρωτίστως αποτελεί λειτούργημα έταξε εαυτόν στην υπηρεσία και την ανακούφιση των πασχόντων συνανθρώπων μας, εργαζόμενος προς τον σκοπό αυτό με αφοσίωση, πάθος και συνέπεια καθόλη τη διάρκεια της επιστημονικής του διαδρομής.

Αναλαμβάνοντας την οργάνωση και τη διεύθυνση του Παρασκευαΐδειου Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου συνέχισε στον τόπο μας τη λαμπρή πορεία που ξεκίνησε ως καθηγητής μεταμοσχεύσεων στην Αμερική, συνδέοντας στενά το όνομά του με τη θεραπευτική πρακτική της μεταμόσχευσης νεφρών, όντας ο άνθρωπος που διενήργησε την πρώτη σχετική μεταμόσχευση στην Κύπρο.

Έκτοτε και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Κέντρου, προχώρησε σε σειρά εκατοντάδων άλλων μεταμοσχεύσεων, πρωτοστατώντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την αξία της δωρεάς οργάνων, ως ύψιστης μορφής εθελοντισμού.

Και είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που έγκειται το ανθρώπινο μεγαλείο της ανιδιοτελούς προσφοράς του, αφού η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.

Χάρις στη δική του σημαντικότατη δράση, το Παρασκευαΐδειο Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο απέκτησε διεθνή φήμη για τα εξαιρετικά του αποτελέσματα και η Κύπρος ξεχώρισε για την κοινωνική της ευαισθησία,  ευρισκόμενη στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στον αριθμό μεταμοσχεύσεων νεφρού σε αναλογία πληθυσμού.

Αναλόγως εξαιρετικής σημασίας, κρίνεται και η συνεισφορά του τόσο στην οργάνωση της νεοσύστατης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην οποία διορίστηκε ως Σύμβουλος το 2013 όσο και στη μετέπειτα λειτουργία της, αφού η πολύχρονη εμπειρία του στον χώρο της ιατρικής, οι ιδέες και οι εισηγήσεις του απετέλεσαν πυλώνες της σημαντικής κατοπινής της εξέλιξης.

Ο άνθρωπος, ο σπουδαίος γιατρός και οραματιστής επιστήμονας Γιώργος Κυριακίδης κατάφερε να γεφυρώσει τον θάνατο με τη ζωή, δίνοντας το δικαίωμα μίας δεύτερης ευκαιρίας σε πλήθος συνανθρώπων μας.

Η σπουδαιότερη, όμως, παρακαταθήκη που άφησε μέσα από την επιστήμη και το δικό του παράδειγμα, τόσο για τους συναδέλφους του όσο και για τον καθένα από εμάς, αλλά και η καλύτερη αναφορά στη μνήμη του, είναι η υιοθέτηση και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών, ως πράξης βασισμένης πρωτίστως στον αλτρουισμό, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Αγαπητή μου Μάρω,

Η τιμητική μετά θάνατον διάκριση στον σύζυγό σας και αγαπημένο σε όλους Γιώργο εκφράζει και αντανακλά τον οφειλόμενο σεβασμό, την εκτίμηση της Πολιτείας και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού ως προς το πρόσωπο και την ανεκτίμητη προσφορά του στα ιατρικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Αιωνία ας είναι και θα είναι η μνήμη του».

Παραλαμβάνοντας το μετάλλιο, η σύζυγος του ιατρού Κυριακίδη, Μάρω Κυριακίδη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πραγματικά είναι μεγάλη η ικανοποίηση να βλέπεις να αναγνωρίζεται το έργο του δικού σου ανθρώπου από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Είμαι σίγουρη πως ο  Γιώργος θα το αποδεχόταν με τη μεγάλη ταπεινότητα που τον διέκρινε πάντα».

Είπε ακόμα ότι «η Πολιτεία σήμερα, τιμώντας τον Γιώργο, τιμά τον κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τον τομέα του, που βάζει το καλό των συνανθρώπων και της πατρίδας του πάνω από το δικό  του».

Καταλήγοντας η κα Κυριακίδη είπε ότι «σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε για τη δική σας πρωτοβουλία να τιμήσετε μεταθανάτια και με το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς τη μνήμη του Γιώργου. Η χειρονομία σας αυτή εκφράζει όχι μόνο τη δική σας ευαισθησία, αλλά και αυτή της κυπριακής Πολιτείας τιμώντας επάξια τους πολίτες της που με το ήθος και την επιστημοσύνη τους ανέδειξαν την αριστεία και τη φιλανθρωπία σε ύψιστο στόχο.

Το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς, το οποίο η Πολιτεία απονέμει σήμερα στον Γιώργο, η οικογένεια μου και εγώ προσωπικά το αφιερώνουμε στους χιλιάδες δότες οργάνων, στα ανώτερα αυτά πλάσματα της δημιουργίας».