December 7, 2018

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο γεύμα προς τιμήν των Παιδιών του Cyprus Children Fun

Κυρίες και κύριοι,

σας καλωσορίζω,

Επιτρέψετε μου όμως πρώτα από όλα να εκφράσω τη λύπη μου γιατί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν έχουμε σήμερα μαζί μας τα παιδιά από την κατεχόμενη Καρπασία.

Βλέποντας παιδιά του τόπου μας, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι εντονότερη την αίσθηση του χρέους έναντι τους, έναντι της πατρίδας, να κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ούτως ώστε να μπορούμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας μία μέρα, ελπίζω σύντομα, να περπατήσουμε ελεύθεροι, σε μία ελεύθερη απ άκρου εις άκρον χώρα.

 

Σε μία χώρα που τα παιδιά θα έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια, στην χαρά, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 

 

Κυρίες και κύριοι θα ήθελα να καλωσορίσω και όλους εσάς που η προσφορά σας στην δημιουργία και λειτουργία αυτού του ταμείου, συμβάλλει τα μέγιστα για να προσφέρουμε στα παιδιά που έχουν ανάγκη, αυτά που ως πολιτεία οφείλουμε.

 

Μαζί, πολιτεία, θεσμοί, οργανώσεις και πολίτες, επιτυγχάνουμε πολλά για τα οποία είμαι περήφανος.

 

Γνωρίζω πως υπάρχουν ακόμη ελλείψεις και αδυναμίες και αυτό ως ηγέτη αυτής της χώρας με ενοχλεί ιδιαίτερα. Ακόμη περισσότερο με ενοχλεί ως πατέρας και παππούς.

 

Θέλω όμως να διαβεβαιώσω πως σε ότι με αφορά προσωπικά θα παρακολουθώ, και θα κατευθύνω τις αρμόδιες υπηρεσίες ακολουθώντας τα σύγχρονα ρεύματα και τις επιστημονικές επιταγές να βελτιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στη χώρα μας.

 

Και διευκρινίζω κάτι: Αυτή η οφειλή δεν είναι μόνο προς τα κυπριόπουλα. Η χώρα μας είναι χώρα υποδοχής ξένων παιδιών, προσφυγόπουλων.

 

 

 

 

Δεν ξεχνούμε την δική μας ιστορία, και για αυτό είμαστε διπλά ευαίσθητοι στον πόνο των ξένων παιδιών στα οποία θέλουμε στο μέτρο του δυνατού να προσφέρουμε μια ζεστή αγκαλιά, ασφάλεια, υγεία  και εκπαίδευση.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η χώρα μας νοιάζεται για τα παιδιά και καθημερινά δίνουμε ένα πραγματικό αγώνα για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης τους. Στόχος μας είναι να παράσχουμε  σε όλα τα παιδιά, σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου και αν κατοικούν, όποια γλώσσα κι αν μιλούν, τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους.

 

Πολύτιμη σε αυτή μας την προσπάθεια είναι και η συμβολή της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών.

 

Η επιτροπή  ιδρύθηκε στην σκληρή περίοδο για τον τόπο μας αμέσως μετά την τουρκική εισβολή το 1974 με πρωτοβουλία της ομογένειας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

 

 

 

 

Υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου,  ανέλαβε να εντοπίσει παιδιά που είχαν ανάγκες και  να τα στηρίξει.

 

Αρχικά η προσπάθεια επικεντρώθηκε κυρίως σε προσφυγόπουλα, συν τω χρόνω όμως επέκτεινε το δίκτυο της και σε παιδιά από όλη την Κύπρο.  Θα ήθελα να επισημάνω πως το έργο της Επιτροπής δεν περιορίζεται στην κάλυψη βασικών αναγκών, αλλά επιδιώκει να συμβάλει και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών.

 

Γι’ αυτό και θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τις ευγνόμωνες ευχαριστίες της Πολιτείας και του ίδιου προσωπικά στα όσα έπραξαν και πράττουν προς αυτό τον σκοπό.

 

Αγαπητά μου παιδιά,

 

Θέλουμε η πατρίδα που θα κληροδοτήσουμε σε εσάς να έχει γερά θεμέλια, που θα σας διασφαλίζουν ένα σίγουρο  μέλλον σε μία ευημερούσα χώρα με Ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο αν φέρουμε σε πέρας την μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού.

 

 

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κορυφωθεί μία νέα προσπάθεια με επίσκεψη στην Κύπρο της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

 

Ο ίδιος, σε κάθε βήμα σε κάθε περίπτωση είχα δώσει διαβεβαιώσεις στον κ. Γκουτιέρες τον ίδιο και στους συνεργάτες του, ότι είμαι έτοιμος να συνεχίσω την προσπάθεια, να καθορίσουμε τους όρους εντολής που ο ίδιος θεωρεί ότι αποτελούν προϋπόθεση για την δημιουργία πιθανοτήτων αποτελεσματικού διαλόγου.

 

Με αυτή την έννοια η προετοιμασία την οποία και ο ΓΓ ζητά, είναι κρίσιμο μέρος των εξελίξεων που έπονται. Έχουμε κάθε δικαίωμα, ως Κύπριοι πολίτες, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τις τύχες μας σε ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, απόλυτα εναρμονισμένο με τις αρχές της ΕΕ, με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών ιδιαιτέρως των παιδιών.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ολοκληρώνοντας θα  ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας. Κυρίως όμως για την συμβολή σας στην προσφορά προς τα παιδιά.

Καλά Χριστούγεννα.