December 31, 2018

Mήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς 2019 / Yeni Yıl münasebetiyle Cumhurbaşkanı in 2019 mesajı

 

Απευθύνομαι απόψε σ’ όλους τους συμπατριώτες μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για να τους εκφράσω με την ευκαιρία του νέου έτους τις πιο εγκάρδιες ευχές μου.

Ευχές για πραγμάτωση των ατομικών, άλλα και συλλογικών  προσδοκιών του λαού μας σε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, σ’ ένα κράτος που θα εγγυάται τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία, του συνόλου των πολιτών του.


Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Αφήνουμε πίσω μας έναν χρόνο που κατέγραψε σημαντικά για την ανθρωπότητα γεγονότα, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά.

Για την ιδιαίτερη μας πατρίδα και παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλαμε, η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζει να αποτελεί μία ανοικτή πληγή με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.

Προς άρση των συνεπειών με την ίδια πολιτική βούληση και με τολμηρές πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε με την ειδική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κα Λουτ, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τέτοιους όρους αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου προκειμένου να οδηγηθούμε στην εξεύρεση μίας λύσης που θα φέρει την ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο μας.

Μίας λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Μίας λύσης που ο σεβασμός της πολιτικής ισότητας δεν θα οδηγεί στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους τις δυσμενείς συνέπειες.

Αυτό που όλοι πρέπει να επιζητούμε είναι η λύση να φέρει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα και τούτο θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των δύο κοινοτήτων όσο και του συνόλου των πολιτών.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Είναι η ώρα που ο από κοινού προβληματισμός είναι όσο ποτέ επιβαλλόμενος.

Οι δυσάρεστες πραγματικότητες που καταγράφονται, ή διαμορφώνονται στην κατεχόμενη πατρίδα μας, δεν επιτρέπουν ούτε συνθήματα για καθησυχασμό, ούτε εμμονές σε θέσεις που δεν οδηγούν στο επιθυμητό.

Στη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε απαιτείται τόλμη αλλά και αυστηρή συνέπεια σε όσα αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός φυσιολογικού, λειτουργικού και σύννομου με τα ευρωπαϊκά θέσμια ομοσπονδιακού κράτους.

Μόνο έτσι μπορούμε να μιλούμε για μόνιμη ειρήνη και κοινό μέλλον.

Σας βεβαιώ πως προς αυτό τον στόχο  θα εργαστώ ακούραστα αναλώνοντας το σύνολο των δυνάμεων μου.

Εύχομαι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, να κατανοούν πως τερματισμός τη παρούσης κατάστασης και της αβεβαιότητας που δημιουργεί θα είναι η μόνη με βεβαιότητα προοπτική για ένα λαμπρό από κοινού μέλλον.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το 2018 οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες μας δεν περιορίστηκαν στη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, αλλά επεκτάθηκαν και κάλυψαν σωρεία θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του κράτους.

Ενδεικτικά και μόνο θα ήθελα να αναφέρω πως, στηριγμένοι στις υγιείς βάσεις που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε ένα εκ των υψηλοτέρων δεικτών ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έφτασε στο 4%.

Είχαμε την υψηλότερη μείωση στην ανεργία η οποία περιορίστηκε στο 7,3%.

Διαχειριστήκαμε με αποφασιστικότητα, την αναπόφευκτη κρίση στον Συνεργατισμό, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως επαναφέραμε την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα με σημαντικά για την οικονομία οφέλη.

Την ίδια ώρα θα ήθελα να αναφέρω πως για τέταρτη χρονιά είχαμε όχι απλώς ισοσκελισμένους, αλλά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Στον τομέα της ενέργειας, προχωρήσαμε παρά τις απειλές και παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρούμε με συνέπεια στην υλοποίηση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με σταδιακή υλοποίηση των προνοιών για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Μέσα στο ίδιο κλίμα συνεργασίας, εντάσσεται και η μεταρρύθμιση στον τομέα του τουρισμού με την κατάργηση του ΚΟΤ και τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού.

Ταυτόχρονα θέσαμε τις βάσεις για μία σειρά άλλων ρυθμίσεων που στόχο έχουν τη συνέχιση  της πολιτικής για αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν, αλλά και εκείνες που θα βελτιώσουν την καθ ημέρα ζωή των πολιτών και θα καταστήσουν το κράτος πιο λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Προσδοκώ πως το 2019, θα είναι μία χρονιά καθοριστική για το μέλλον της πατρίδας μας, μία χρονιά δημιουργικού διαλόγου που θα φέρει την ειρήνη την σταθερότητα  και την προκοπή για το σύνολο  του λαού μας.

Παράλληλα θα είναι μία χρονιά μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμό του κράτους με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη που έχει ανάγκη της προστασίας και των υπηρεσιών της πολιτείας, των νέων που έχουν δικαίωμα στο μέλλον.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις θα επιφέρουμε ή θα ολοκληρώσουμε τις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

1.   Στον τομέα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευάλωτες ομάδες.

1α Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που σε συνδυασμό με τον Περί Αφερεγγυότητας νόμο και τις πρόνοιες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προστατεύει πλήρως την πρώτη κατοικία.

 

1β. Τον Γενάρη εξαγγέλλεται ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής με προτεραιότητα την δημιουργία ταμείου κοινωνικής στέγασης, αλλά και πολεοδομικών και άλλων κινήτρων που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα στέγης, αλλά και θα ωθήσει σε ανάπτυξη ακριτικές, περιαστικές και περιοχές της υπαίθρου.

 

1γ. Αυξάνονται οι συντάξεις και τα ωφελήματα ομάδων πληθυσμού που οι απολαβές τους ευρίσκονται  κάτω από το όριο της φτώχιας, και καταργούνται αποκοπές σε μισθούς

 

2.   Στον τομέα της Υγείας, από την 1η Ιουνίου εφαρμόζεται οριστικά και αμετάκλητα το πρώτο στάδιο του ΓΕΣΥ όπως έχει προγραμματιστεί.

 Με την ευκαιρία καλώ όλους τους συντελεστές  στον τομέα της Υγείας σε συνεργασία, ώστε μία μεταρρύθμιση που χρωστά το κράτος στους πολίτες να εφαρμοστεί χωρίς ή με τα ελάχιστα προβλήματα.

3.   Στην Παιδεία, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα ολοκληρώσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που καλύπτει το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις αξιολογήσεις, την ειδική εκπαίδευση, την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, την ασφάλεια και υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

4.   Το 2019 θα είναι μία καθοριστική χρονιά και για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα είναι ο στόχος μας.

 

5.   Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στοχεύουμε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων που θα διατίθενται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

 

6.   Ριζικές θα είναι και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους με στόχο την ταχεία απονομή και αποτελεσματικότερη πάταξη της παρανομίας.

 

Προς την ίδια κατεύθυνση ευρίσκονται και οι μεταρρυθμίσεις στο Αστυνομικό και Πυροσβεστικό Σώμα.

 

7.   Σημαντική θα είναι και η μεταρρύθμιση με τη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

 

8.   Εξίσου αποφασιστικές θα είναι και οι πολιτικές που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων, την προστασία του Περιβάλλοντος, και την οριστική υλοποίηση του σχεδίου που αφορά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα και τις συνδεδεμένες με αυτό κοινότητες.

 

9.   Το 2019, θα είναι η χρονιά υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής που θα βελτιώσουν σημαντικά τόσο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως καταγράφονται και στον προϋπολογισμό που η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόσφατα.

 

10.         Σταδιακά μετατρέπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία μας σε πυλώνα σταθερότητας, εφαρμόζοντας μια στοχευμένη πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική.

 

Μέσα από τις  αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, έχουμε καταστεί γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Προσβλέπω με αισιοδοξία στην πορεία που η χώρα μας θα ακολουθήσει τον καινούργιο χρόνο.

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

 

------

 

 

Yeni Yıl münasebetiyle Cumhurbaşkanı Sn. Nikos Anastasiadis’in 2019 mesajı

 

31 Aralık 2018

 

Bu akşam tüm vatandaşlarımıza - Kıbrıslı Rumlara ve Türklere - yeni yıl münasebetiyle en samimi dileklerimi ifade etmek için hitap etmekteyim.

 

Halkımızın kişisel ve toplumsal beklentilerinin özgür ve yeniden birleşmiş bir vatanda, istikrarı, insan haklarını, barışı ve tüm vatandaşlarının refahını güvence altına alacak bir devlette gerçekleşmesine yönelik dileklerimi ifade etmek istemekteyim.

 

Değerli vatandaşlar,

 

İnsanoğlu için olumlu ve olumsuz önemli olayların meydana geldiği bir yılı geriye bırakmaktayız.     

 

Vatanımız için harcadığımız tüm yoğun çabalara rağmen, kabul edilemez durum, getirdiği kötü sonuçlarla beraber, açık bir yara olmaya devam etmektedir.

 

Bu sonuçların ortadan kaldırılması için, aynı siyasi iradeyle ve cesur girişimlerle, Kıbrıs’ımıza barışı ve istikrarı getirecek bir çözümün bulunması amacıyla yaratıcı bir diyalogun yeniden başlanmasına izin verecek bir görev tanımına (terms of reference) birlikte şekil vermemiz için, BM Genel Sekreteri’nin özel danışmanı Sn. Lute ile işbirliği yapmaktayız.

 

Uluslararası hukuka ve Avrupa Birliği ilke ve değerlerine dayanan, gerçekten bağımsız ve garanti ile müdahale haklarından veya işgal askerinin varlığından kurtulmuş egemen bir devletin yaratılmasına götürecek bir çözüm.

 

Siyasi eşitliğe saygının, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için öngörülebilir olumsuz sonuçları olan ve işlevsel olmayan bir oluşumun yaratılmasına götürmeyeceği bir çözüm.    

 

Hepimizin arzusu, çözümün kalıcı barışı ve istikrarı getirmesi olmalıdır ve bu sadece hem iki toplumun birbirinin haklarına hem de tüm vatandaşların haklarına saygı göstermekle gerçekleşecek.  

 

Değerli vatandaşlar,

 

Ortak düşünmenin, her zamankinden daha gerekli olduğu bir dönemden geçmekteyiz.  

 

İşgal altındaki yurdumuzda kaydedilen veya şekillenen nahoş gerçekler, ne rahatlatıcı sloganlara ne de arzu edilmeyen sonuca götüren takıntılara izin vermektedir.

 

Harcadığımız yeni çabada, normal, işlevsel ve Avrupa yasalarına uygun federal bir devletin temel unsurlarında tutarlılık ve cesaret gerek.   

 

Ancak bu biçimde kalıcı barıştan ve gelecekten söz edebiliriz.

 

Bu amacın gerçekleşmesi için yorulmadan ve var gücümle çalışacağım konusunda temin etmekteyim.

 

Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın, parlak ortak bir gelecek için tek perspektifin, mevcut durumun ve yarattığı belirsizliğin sona ermesinin olduğunu fark etmelerini dilemekteyim.  

 

Değerli vatandaşlar,

 

2018 yılındaki girişim ve çabalarımız, ulusal sorunumuzun yönetilmesiyle sınırlı kalmayıp devletin iç ve dış siyasetine ilişkin konuları da kapsadı.

 

Sadece bir örnek olarak, geçen yıllarda yarattığımız sağlam temellere dayanarak, %4’e ulaşan ve Avrupa Birliği içinde en yüksek olan büyüme oranlarından birini elde ettiğimizi belirtmek istemekteyim.  

 

İşsizlikte en büyük düşüş bizde oldu. İşsizlik, %7,3’te sınırlı kaldı.

 

Kooperatifçilikteki kaçınılmaz krizi kararlılıkla idare ettik. Ülkeyi önemli ekonomik faydalar sağlayan yatırım aşamasına yeniden getirmemiz ise eşit biçimde önemlidir.  

 

Aynı zamanda, dördüncü sene için bütçelerimiz yalnız dengeli olmakla kalmayıp, fazla da verdi.

 

Enerji alanında, Türkiye’nin tehditleri ve yasadışı faaliyetlerine rağmen, enerji programımızın gerçekleştirilmesini sürdürdük.  

 

Muhalefet partileriyle olan işbirliğimizin sonucu olarak, Genel Sağlık Planı’nın hükümlerini aşamalı biçimde hayata geçirmekle, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri en büyük reformun gerçekleşmesine doğru tutarlılıkla ilerlemekteyiz.   

 

Kıbrıs Turizm Teşkilatı’nın (KOT) lağvedilmesi ve Turizm Müsteşarlığı’nın kurulması ile turizm alanındaki reform da, aynı işbirliği ortamına dâhil edilmektedir.

 

Aynı zamanda, halkın en yoksul kesimlerinin karşılaştığı sorunların kararlı biçimde idare edilmesine yönelik siyasetin devamını amaçlayan, vatandaşların günlük hayatını iyileştirecek ve devleti daha işlevsel, esnek ve etkili yapacak diğer bazı düzenlemelerin temellerini attık.  

 

Değerli vatandaşlar,

 

2019 yılının, yurdumuzun geleceği için belirleyici, tüm halkımıza barış, istikrar ve ilerleme getirecek olan yaratıcı bir diyalog senesi olmasını beklemekteyim.

 

Buna paralel olarak, merkezinde insan, korumaya ve devletin hizmetlerine ihtiyacı olan vatandaş ve geleceğe hakkı olan gençler bulunacak bir reform ve devletin çağdaşlaştırılması için bir yıl olacak.

 

Bu çerçevede ve siyasi güçlerle işbirliği içinde aşağıdaki reformları yapacağız veya tamamlayacağız:

 

1. Merkezinde insan ve yoksul kesimler olan alanda:

 

1a. ESTİA planı uygulanmaktadır. Bu plan, Güvenilmezlik Yasası ve Garanti Edilmiş Asgari Gelir yasasının hükümleri ile beraber ilk konutu tam olarak korumaktadır.

 

1b. Ocak ayında, önceliği bir sosyal konut fonunun yaratılmasının olacağı tamamlanmış bir konut politikası ilan edilecek. Aynı zamanda, bu politika, konut sorununu etkili biçimde karşılayacak ve uç bölgelerde, şehir çevresindeki bölgelerde ve kırsal bölgelerdeki gelişimi için şehir planlama ile ilgili ve diğer teşvikler verecek.

 

1c. Geliri yoksulluk sınırı altındaki kesimlerin emeklilik maaşı ve ücretleri artırılmaktadır ve maaşlardaki kesintiler de iptal edilmektedir.

 

2. Sağlık alanında, 1 Haziran’dan itibaren Genel Sağlık Planı’nın ilk aşaması, kesin ve değiştirilemez bir şekilde, planlandığı gibi, yürürlüğe koyulmaktadır. Bu vesile ile devletin vatandaşlara borcu olan bir reformun sorunsuz biçimde veya en az sorunla uygulanması amacıyla, sağlık alanındaki tüm paydaşlara işbirliği konusunda çağırı yapmaktayım.

 

3. Eğitim alanında, eğitim örgütleri ile işbirliği içinde, elde edilen sonuçlarla ilgili tüm konuları, değerlendirmeleri, özel eğitimi, teknik ve mesleki eğitimi ve öğrencilerle öğretmenlerin güvenliği ve sağlığını kapsayan eğitim reformunu tamamlayacağız.

 

4. 2019, kamu hizmetinin etkililiğine ilişkin reformlar için de belirleyici bir yıl olacak. Amacımız, bürokrasinin göğüslenmesi, meritokrasinin günlendirilmesi ve kamu sektörün verimli olmasıdır.

 

5. Yerel Yönetimin reformunun yanı sıra, vatandaşa sağlayan hizmetlerin düzeyinin yükseltilmesini ve belediyelerin sınırları içinde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesinin iyileştirilmesine ayrılacak kaynakların tasarrufunda bulunmayı amaçlamaktayız.

 

6. Adaletin hızlı dağıtılması ve yasadışılığın daha etkili biçimde önlenmesi amacıyla, Adalet dağıtma alanında ve Hukuk Hizmetinde de kökenli reform yapılacak.

 

Polis ve itfaiye alanındaki reformlar da aynı yönde olacak.

 

7. Araştırma, Yenilikçilik ve Dijital Dönüşüm Müsteşarlığı’nın kurulması ile ilgili reform da önemli olacak.

 

8. Dağ Bölgelerinde Yaşayan Toplulukların Gelişimi için Ulusal Plan, çevrenin korunması ve Akamas Ulusal Ormanlık Parkı ve buna bağlı toplulukları ile ilgili planın kesin olarak uygulanmasına ilişkin politikalar da eşit biçimde belirleyici olacak.

 

9. Temsilciler Meclisi tarafından son onaylanan bütçede de kaydedildiği gibi, 2019, gerek ülkenin gelişim imkanlarını gerekse vatandaşların yaşam kalitesini önemli biçimde iyileştirecek büyük yatırım projelerinin gerçekleştirileceği yıl olacak.  

 

10. Çok düzeyli ve hedefe odaklı bir dış politikasını uygulayarak, Kıbrıs Cumhuriyet’imizi aşamalı biçimde bir istikrar unsuruna dönüştürmekteyiz.  

 

Bölge devletleri ile geliştirdiğimiz karşılıklı yarar sağlayan işbirlikleri yoluyla, Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz ve daha geniş bir bölge arasında işbirliği köprüsü konumuna geldik.

 

Değerli vatandaşlar,

 

Ülkemizin yeni yılda izleyeceği yolu umutla beklemekteyim.

 

Herkese sağlık ve gerek kendisi gerekse ailesi için mutlulukla dolu bir yıl dilerim. Yeni yılınız kutlu olsun.