February 4, 2019

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου

Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στον Δήμο Παραλιμνίου για να τελέσω τα εγκαίνια του Αστυνομικού Σταθμού, να θέσω τα θεμέλια του Δικαστικού Μεγάρου, αλλά και δια του Υπουργού Εσωτερικών – λόγω της παρουσίας εδώ της κας Λουτ είμαι υποχρεωμένος να αποχωρήσω νωρίτερα - τα εγκαίνια του Τμήματος Κτηματολογίου και Πολεοδομίας που αναβαθμίζουν την πόλη του Παραλιμνίου, μητρόπολη - για όσο χρόνο απαιτείται, ελπίζω όχι για πολύ – της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Τα τρία έργα που σήμερα προστίθενται στην πληθώρα έργων που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης από την Κυβέρνηση στο Δήμο Παραλιμνίου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

•          Την αναβάθμιση της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου.

•          Την ανέγερση Αίθουσας Αθλοπαιδιών από το Δήμο Παραλιμνίου, στο χώρο του τέταρτου Δημοτικού Σχολείου.

•          Τα έργα βελτίωσης του Στίβου στο Γήπεδο Τάσου Μάρκου.

•          Την ανέγερση Αίθουσας Εκδηλώσεων στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου, κόστους 430 χιλιάδων ευρώ.

•          Την ανέγερση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου.

•          Την επέκταση του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Παραλιμνίου.

•          Την ίδια στιγμή βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης η βελτίωση της Λεωφόρου Περνέρα στον Πρωταρά.                  

Μέσα από την αδειοδότηση της κατασκευής της Μαρίνας Παραλιμνίου, πέραν των παρεμφερών αναπτύξεων, η περιοχή θα αναβαθμιστεί με τουριστικές αναπτύξεις και επενδύσεις πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, μέσα από εναλλακτικές προτάσεις, που έχουν τεθεί ενώπιον των ενδιαφερόμενων, ευελπιστώ ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε και την υλοποίηση της κατασκευής γηπέδου γκολφ, το οποίο μετά βεβαιότητας αυτή τη φορά θα αδειοδοτηθεί. Τα προβλήματα καθυστέρησης οφείλονται καθαρά σε λόγους περιβαλλοντικούς, όμως έχουν προταθεί δύο συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες υπερτερούν της παρούσης περιοχής όπου θα κατασκευαζόταν, έτσι, πιστεύω, ότι οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται, ο Δήμος, αλλά και το κράτος, συνεργαζόμενοι θα πετύχουμε έτσι ώστε σύντομα να γίνει και αυτό το έργο πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή εντός του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η εκτέλεση των έργων που αφορούν:

•          Το οδικό δίκτυ Κάππαρη.

•          Την αναβάθμιση του Γυμνασίου Παραλιμνίου.

•          Την κατασκευή τμήματος της Λεωφόρου 1ης Απριλίου.

•          Τα βελτιωτικά έργα στα αλιευτικά καταφύγια της Αγίας Τριάδας και του Παραλιμνίου.

Το σύνολο των έργων, συνολικού ύψους πέραν των 45 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ως τελικούς αποδέκτες των ποικίλων θετικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν τους ίδιους τους πολίτες, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους ενστερνιζόμενοι το όραμα των τοπικών Αρχών, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, γενικότερα των δημοτών.

Όσον αφορά το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα περιττεύει η αναφορά του πόσο θα αναβαθμίσει το εργασιακό περιβάλλον εντός του οποίου εργάζονται οι αστυνομικοί αλλά την ίδια ώρα, μια σειρά από έργα που έχουν αναφερθεί δίνουν το στίγμα της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να δώσει έμφαση στην αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων όχι μόνο των Αστυνομικών Διευθύνσεων, αλλά και των Δικαστηρίων και πιστεύω σύντομα και της Νομικής Υπηρεσίας.  Επ’ ευκαιρία της εδώ παρουσίας του Γενικού Εισαγγελέα το εξαγγέλλω, νομίζω βρίσκονται σε συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για να είναι δύο παράλληλοι πύργοι στην περιοχή.

Θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ένα μήνυμα. Ότι, η ασφάλεια του πολίτη, αλλά και η απονομή της δικαιοσύνης είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Και αν είναι κάτι που θέλω μετ΄επαίνου να αναφέρω είναι τα επιτεύγματα της Αστυνομίας, παρά την αυξανόμενη τάση του εγκλήματος. Και έγινε κατορθωτό χάρη και στην εθελοντική προσφορά των πολιτών. Το 2012 οι παρατηρητές της γειτονιάς ήταν τέσσερεις χιλιάδες σε τρεις Δήμους και Κοινότητες. Σήμερα είναι 105 χιλιάδες σε 317 Δήμους και Κοινότητες. Αυτό έχει συμβάλει στην εξιχνίαση εγκλημάτων σοβαροτάτης μορφής, όχι απλά σε βάθος χρόνο αλλά την επομένη. Και αυτό πρέπει να λέγεται. Δεν πρέπει να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα ελάχιστα απαράδεκτα δείγματα, και όχι στο τι η συντριπτική πλειοψηφία των ευόρκων αστυνομικών προσφέρει. Και είμαι βέβαιος ότι με την αυστηρότητα που διακρίνει τον Αρχηγό, τη διοίκηση γενικότερα της Αστυνομίας θα καταπολεμηθούν και αυτά ώστε να έχουμε Αστυνομικό Σώμα που να χαίρει της εμπιστοσύνης του κοινού.

Για το ΤΕΒΕΑ, το ΕΒΕΑ κλπ, ξέρετε ότι βρισκόμαστε σε διάλογο, προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, συμμερίζομαι οπωσδήποτε τις ανησυχίες που εκφράζονται από πλευράς των επιχειρηματιών της ελεύθερής περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να δούμε πώς είναι δυνατόν, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διάσπαση, να υπάρξει ένας πραγματικά ενιαίος φορέας που να εκφράζει και την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου προς όφελος των επιχειρηματιών που δρουν και επενδύουν στην περιοχή.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε στο πλευρό σας και για νέα έργα, αρκεί να είναι ώριμα, καλά σχεδιασμένα και, βεβαίως, να το επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους.

Τελώντας σήμερα τα εγκαίνια του Αστυνομικού Σταθμού εύχομαι καλύτερες συνθήκες, ώστε να μη χρειάζεται ενίσχυση του Αστυνομικού Σώματος λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας.

Αυτό που όλους μας απασχολεί αυτές τις μέρες, και θέλω να το τονίσω, είναι η μεγάλη διάσταση που έχει πάρει η διάδοση των ναρκωτικών.  Μια καταστροφική, εγκληματική πορεία κάποιων στοιχείων για τα οποία, για να έχει επιτυχίες η Αστυνομία - που έχει επιτυχίες - χρειάζεται τη βοήθεια του κοινού. Αντί κάποιοι να εμφανίζονται και να προβάλλουν ανυπόστατους ισχυρισμούς στη Βουλή ή αλλού, καλό είναι να ενημερώνουν το Αστυνομικό Σώμα, να πληροφορούν τις Αρχές, έτσι ώστε να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα και να υπάρχει και η αντίστοιχη αντιμετώπιση τους.

Θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω για τα όσα έχετε συμβάλει ώστε το έργο αυτό να γίνει πραγματικότητα, να συγχαρώ τους συντελεστές του έργου και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στην πόλη του Παραλιμνίου, αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.