March 1, 2019

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που τελώ τα εγκαίνια του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας, ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου το οποίο, ενισχύοντας την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αποτελεί ένα ακόμη απτό δείγμα της ανοδικής πορείας ανάπτυξης και αναβάθμισης της πρωτεύουσας.

Το νέο Δημαρχείο, ιδιάζοντος αρχιτεκτονικού και εργονομικού σχεδιασμού και πλήρως λειτουργικού από πλευράς σύγχρονων αναγκών, αποτελεί ένα κτήριο κόσμημα αλλά και προστιθέμενης αξίας για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Την ίδια στιγμή, η συγκέντρωση του συνόλου των Υπηρεσιών του Δήμου σε ένα κτηριακό συγκρότημα ενδυναμώνει την εύρυθμη λειτουργία και βελτιώνει την αποδοτικότητα της δημοτικής μηχανής με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης.

Παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα της αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και τη δυνατότητα της μελλοντικής περιήγησης στα σημαίνοντα αρχαιολογικά ευρήματα του περιβάλλοντος χώρου, δίνει στους δημότες και τους επισκέπτες την ευκαιρία της επαφής με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παλαιάς πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεταφορά της Δημοτικής Αρχής στο υποβαθμισμένο μοιρασμένο κέντρο της ιστορικής πόλης,προστίθεται στην επιδιωκόμενη αναδιαμόρφωση της εικόνας της εντός των τειχών πόλης.

 

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να συγχαρώ τόσο τον Δήμαρχο, κύριο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, όσο και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, για τη βούληση και την αποφασιστική δυναμική που επέδειξαν για την προώθηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών σχετικά με την αναβάθμιση του Δήμου, παρά τις όποιες τεχνικές και άλλες δυσκολίες προέκυψαν και οι οποίες οδήγησαν σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων.

 Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζω τα προβλήματα και κατανοώ πλήρως την ταλαιπωρία που δημιουργούν οι καθυστερήσεις αυτές, που προκύπτουν και από την παράλληλη υλοποίηση πληθώρας αναπτυξιακών έργων, επηρεάζοντας ιδιαιτέρως τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους καταστηματάρχες αλλά και ευρύτερα τους πολίτες.

 Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως με την ολοκλήρωση τους θα αλλάξει εξ ολοκλήρου όψη η Λευκωσία, καθιστώντας την μία σύγχρονη πόλη με υψηλού επιπέδου υποδομές, μια πόλη πιο φιλική και προσβάσιμη για τους πολίτες και τους επισκέπτες της, για την οποία όχι μόνο οι δημότες του Δήμου Λευκωσίας αλλά και ολόκληρος  ο Κυπριακός λαός θα είναι περήφανοι.

Την ίδια στιγμή, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως τα οφέλη που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τόσο σε οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ποιότητας ζωής θα αντισταθμίσουν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι επηρεαζόμενοι.

Παράλληλα, η συνειδητή χωροθέτηση του νέου Δημαρχείου, σε συνάρτηση με την προώθηση άλλων σημαντικών έργων ανάπλασης και αναβάθμισης στην παλαιά και νέα πόλη εις τα οποία θα αναφερθώ επιγραμματικά στη συνέχεια, αναμένεται να συνεργήσει δυναμικά στην μετατροπή του Δήμου αφενός σε πνεύμονα διοικητικής, εμπορικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και αφετέρου σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό και τόπο προσέλκυσης επενδύσεων.

Και σας καλώ να αναλογιστείτε το πως θα μοιάζει ο παλαιός και νέος πυρήνας της Λευκωσίας, όταν, πέραν του υφιστάμενου έργου, ολοκληρωθούν μια σωρεία έργων που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης όπως, μεταξύ άλλων:

 

 • Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.
 • Η ανακατασκευή της Λεωφόρου Ομήρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης.
 • Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους. 
 • Η ανάπλαση και μονοδρόμηση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως και Μακαρίου.
 • Η αναδόμηση και αποκατάσταση του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνασίου.
 • Η δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE, αναφορικά με την έρευνα, την καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες.
 • Η επέκταση των υποδομών παροχής κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου με την αναπαλαίωση τριών διατηρητέων οικοδομών για στέγαση των προγραμμάτων.
 • Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα πανεπιστήμια της Πρωτεύουσας με το κέντρο της πόλης.
 • Έργα υποδομής για σκοπούς αναζωογόνησης περιοχών της Λευκωσίας που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή. 

Επισημαίνεται συναφώς η πρόσφατη ολοκλήρωση του νέου χώρου της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, ενώ αναμένεται λίαν συντόμως να ολοκληρωθεί η αναστήλωση και ριζική ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως Μέγαρο Μουσικής.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η εκτέλεση μιας σειράς νέων αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Πρωτεύουσας, όπως, μεταξύ άλλων:

 

 • Η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.
 • Η ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 • Η ανέγερση νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και η αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού Ανωτάτου Δικαστηρίου για στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 • Hανάπλαση του χώρου του παλιού Γ.Σ.Π., ο οποίος ήδη παραχωρήθηκε στο Δήμο και βρίσκεται υπο εξέλιξη η προετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων.
 • Η ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου.
 • Η ανακαίνιση και αναβάθμιση της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.
 • Η ανάπλαση του πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων.
 • Η βελτίωση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση.

 

Όπως καθίσταται σαφές, η υλοποίηση των πιο πάνω αναπτυξιακών έργων, συνολικής αξίας περίπου 405   εκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνο ικανοποιεί πάγια και διαχρονικά αιτήματα των δημοτών της Πρωτεύουσας, αλλά αποδεικνύει και την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στις προσπάθειες των τοπικών αρχών όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Και επαναλαμβάνω: Θα πρέπει να είναι κατανοητό πως τα όποια έργα αναπτυξιακής υφής, ιδιαίτερα στην πολυπληθή Πρωτεύουσα, αναπόφευκτα θα ταλαιπωρήσουν τους επηρεαζόμενους, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία πως το τελικό αποτέλεσμα θα επιφέρει σημαντικά συγκριτικά οικονομικά και όχι μόνο πλεονεκτήματα τα οποία και οι ίδιοι αναγνωρίζουν. 

Τούτων λεχθεντών, απευθύνω έκκληση στον Δημαρχείο Λευκωσίας και τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα, όπως καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους  ούτως ώστε  τα υπό αναφορά έργα ολοκληρωθούν εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, με στόχο οι Δημότες και όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν το συντομότερο δυνατόν τα οφέλη που θα προκύψουν.

 

Φίλες και φίλοι,

 Αναφερόμενος στην ποιότητα ζωής των πολιτών, θα ήθελα να υπομνήσω το γεγονός ότι τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας, συμπίπτουν χρονικά με την εν εξελίξει προσπάθεια όσον αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μία προσπάθεια, η οποία, δεδομένων των νέων απαιτήσεων και των μελλοντικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών, αποσκοπεί στην ουσιαστική ενίσχυση των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο:

 • Να καταστούν βασικός πυλώνας της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.
 • Να δύνανται να προσφέρουν περισσότερες, ποιοτικότερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες.
 • Να πετύχουν με τον τρόπο αυτό την πρόοδο και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των πολιτών.

 Ως επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του διαλόγου ανάμεσα στον Υπουργό των Εσωτερικών με την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων και τα πολιτικά κόμματα, έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες που επιτρέπουν την προώθηση και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θέλω να τονίσω ότι σε κάθε περίπτωση για τη διαμόρφωση της μεταρρύθμισης έχουν ληφθεί υπόψη ιδέες, απόψεις και αποτελέσματα που πηγάζουν από πρωτοβουλίες των ίδιων των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτικών φορέων.

Στόχος της από κοινού αυτής προσέγγισης είναι να επιτευχθεί ακριβώς η μέγιστη δυνατή συναίνεση και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών και την ανάγκη της χώρας για δυνατούς Δήμους.

 

Βασικοί άξονες της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι:

 

 • Η ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων. 
 • Η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και την αναγκαία στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών.
 • Οι συνενώσεις Δήμων.
 • Το νέο μοντέλο διοίκησης των Δήμων.

 

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα επαναλάβω τα πασιφανή οφέλη που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα περιοριστώ στο να τονίσω πως μέσω της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό των δομών των τοπικών αρχών, θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας που θα μειώσουν τις δαπάνες των Δήμων και κοινοτήτων, παρέχοντας τους με αυτόν τον τρόπο δυνατότητα διοχέτευσης των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν στην υλοποίηση σημαντικών έργων ανάπτυξης.

 

Συνεπώς, οι Τοπικές Αρχές θα εμπλουτίσουν και αναβαθμίσουν το σημαντικότατο τους ρόλο στην εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών που αφορούν την τοπική ανάπτυξη. 

Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ως άλλωστε έχουμε πράξει μέχρι στιγμής και παρά την απουσία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι ότι ενισχύοντας περαιτέρω τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής εξουσίας θα στηρίξουμε εμπράκτως και στο μέτρο πάντοτε του δυνατού τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό όλων των τοπικών αρχών.

 

Φίλες και φίλοι,

Εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή μου για το παρόν έργο το οποίο θα αποτελέσει στέγη τόσο των Υπηρεσιών του Δήμου όσο και των δημοτών, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ως επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι μέσα από την αγαστή συνεργασία τους συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του.

Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι στη βάση των άοκνων προσπαθειών του Δημοτικού Συμβουλίου και της συνετής διοίκησης και θέτοντας παράλληλα νέους στόχους και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, η κατακόρυφη ανάπτυξη και πρόοδος που παρουσιάζει ο Δήμος Λευκωσίας θα συνεχιστεί προς όφελος των πολιτών.

 

Στην προσπάθεια αυτή να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε τη δική μας συνδρομή.

 

Σας ευχαριστώ.