March 25, 2019

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατία στη δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Είναι με αίσθημα υπερηφάνειας που απευθύνω με την ευκαιρία της  επετείου της επανάστασης της 25ης Μαρτίου, προς όλους τους Έλληνες τα  ειλικρινή  μου συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχές του κυπριακού λαού.

Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου έχει καθιερωθεί ο όρος της παλιγγενεσίας καθώς το 1830 με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, έστω και αν αυτό περιοριζόταν ασφυκτικά, οι Έλληνες ανέκτησαν την ταυτότητα τους, την εθνική τους αυτοπεποίθηση και άρχισαν να καθορίζουν στο δικό τους πλέον κράτος, τους νέους εθνικούς στόχους.

Για όλους εμάς, για την πολιτική ηγεσία σε Κύπρο και Ελλάδα, αποτελεί ξεχωριστή τιμή η συμμετοχή σε  μία εκδήλωση όπως η σημερινή, στην οποία έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλείο των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το όραμα για μία ελεύθερη Ελλάδα, να τιμήσουμε όλους εκείνους που πάσχισαν για να αποκτήσουν οι Έλληνες πατρίδα.

Φίλες και φίλοι,

Ο κυπριακός ελληνισμός βιώνει και εμπνέεται καθημερινά από τις αξίες και τα ιδανικά που συνέθεσαν τον σπουδαίο αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας και αντλεί κουράγιο και σθένος στον δικό του συνεχιζόμενο αγώνα, νιώθοντας δίπλα του την  ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη της Ελλάδας.

Ως παλιγγενεσία των κυπρίων μπορεί να οριστεί η ημέρα του 1959 που η χώρα μας απέκτησε την ανεξαρτησία της ως αποτέλεσμα ενός επικού αγώνα σε κάθε επίπεδο. Του αγώνα του 55-59 ο οποίος οδήγησε για πρώτη φορά την Κύπρο στο να αποκτήσει την δική της κρατική οντότητα.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως με τη δική μας κρατική οντότητα και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, και εργάζεται καθημερινά και σε πολλαπλά επίπεδα ως καταλύτης για την δημιουργία συνθηκών συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας.

Βεβαίως ποτέ δεν θα είμαστε ασφαλείς εάν δεν απαλλαγούμε από την κατοχή και τα ξένα στρατεύματα που από το 1974 κατέχουν μέρος της πατρίδας μας.

Η περίοδος που διανύουμε είναι δυνατόν να αποτελέσει σταθμό στην πορεία επίλυσης τους Κυπριακού.

Εργαζόμαστε εντατικά για την συνομολόγηση των όρων αναφοράς που όπως ορίζει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καθορίσουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα υλοποιηθεί η νέα διαπραγμάτευση.

Η πρώτη μας προσπάθεια σε αυτό το πεδίο είναι να διασφαλίσουμε το  κεκτημένο των διαπραγματεύσεων έτσι όπως μας το παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Γκουτιέρες στο Γκραν Μοντανά και το οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνει ρητές και σαφείς αναφορές για κατάργηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ορίζει επίσης την επιστροφή της Μόρφου και δίνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για σειρά άλλων κρίσιμων παραμέτρων όπως ο τρόπος λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Το ζητούμενο μέσα από τους όρους αναφοράς, που θα αγγίζουν τόσο θέματα ουσίας, όσο και θέματα διαδικασίας, είναι να ξεκαθαρίσουν απόλυτα τα δεδομένα σε σχέση με τις συνομιλίες και να υπάρχει κοινή ανάγνωση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αυτό δηλαδή που επιθυμούμε είναι να μπούμε στη νέα  διαδικασία, με καθαρή εικόνα του πλαισίου εντός του οποίου θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, αρωγός ήταν και είναι πάντοτε η Ελλάδα με την οποία στενά συνεργαζόμαστε.

Για αυτό άλλωστε και μόνο την εβδομάδα που διανύουμε είχαμε μία ακόμη εκτενή προσπάθεια συντονισμού με τον Υπουργό Εξωτερικών κύριο Κατρούγκαλο, αλλά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μαζί συμμετείχαμε στη  νέα Τριμερή συνάντηση – Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- που πραγματοποιήθηκε  στα Ιεροσόλυμα με την παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο.

Φίλες και φίλοι,

Οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε απαιτούν μελέτη, οργάνωση, ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα. Απαιτούν άριστη γνώση των διεθνών δεδομένων και αποτελεσματική αξιοποίηση των συγκυριών.

Και κάτι πέραν αυτών: Απαιτούν ενότητα. Κάτι που όποτε έλειψε το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Το είδαμε στον αγώνα του 1821 όπου κάποια στιγμή κτυπιόνταν Έλληνες με Έλληνες. Το είδαμε στην Κύπρο την περίοδο πριν το 74 και ξέρουμε πόσο ακριβά πληρώσαμε την διχόνοια.

Για αυτό λοιπόν οφείλουμε να τιμούμε τις εθνικές μας επετείους έχοντας πάντα κατά νουν πως δεν είναι μόνο για να αναδείξουμε τις αρετές και να εγείρουμε τα αισθήματα περηφάνιας που κάθε χρόνο, οργανώνουμε αυτές τις γιορτές αλλά για κάτι πολύ πιο σημαντικό:

Για να αναστοχαζόμαστε την ιστορία μας, να μετρούμε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας και να οικοδομούμε στη νέα γνώση, τα σχέδια μας για το μέλλον.

Εύχομαι για μία ακόμη φορά χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ.