June 1, 2019

Αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων των πολιτών ανεξάρτητα σεξουαλικού προσανατολισμού

Χαιρετισμός της κ. Νατάσας Πηλείδου της Υφυπουργού Ναυτιλίας στην Πορεία Υπερηφάνειας

Φίλες και Φίλοι,

 

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας χαιρετίζω το φετινό Φεστιβάλ και την Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, η διεξαγωγή των οποίων στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα.

Η παρουσία μου ως εκπροσώπου  της Κυβέρνησης, αντικατοπτρίζει  τη φιλοσοφία και την προσήλωση της παρούσας Διακυβέρνησης στην καλλιέργεια του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

 

Η διαφορετικότητα άλλωστε ως θεμελιακή αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε μια από τις κινητήριες δυνάμεις στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας, θεσπίζει αξίες που προωθούν την καλύτερη κατανόηση σχετικά με τα κοινωνικά οφέλη της διαφορετικότητας.

Αξίες που σέβονται  και προασπίζουν την ελευθερία έκφρασης στην κάθε της μορφή, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

 

Αξίζει να σημειώσω ότι από την 1η Μαΐου 2004, όταν απαγορευτήκαν οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ηλικία, η χώρα μας ήταν ουραγός στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013, αφού δεν θεσπίστηκαν νόμοι από καμία άλλη Κυβέρνηση που να αφορούν στα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα.

 

Από τότε προωθήθηκε μια σειρά ενεργειών.

 

Πιο συγκεκριμένα, το 2015 ψηφίστηκε ο νόμος Πολιτικής Συμβίωσης, ενώ παράλληλα τροποποιήθηκε ο ποινικός κώδικας εντάσσοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο πλαίσιο της ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους.

Πέραν τούτων, το 2016 δώσαμε την ευχέρεια στα Δικαστήρια της Δημοκρατίας να χρησιμοποιούν το κίνητρο της προκατάληψης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ως επιβαρυντικό παράγοντα κατά την επιβολή ποινών.

 

Ετοιμάσαμε προσχέδιο νομοσχεδίου για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, βασισμένο στην έννοια του αυτοπροσδιορισμού, το οποίο βρίσκεται από τον Ιανουάριο, για δεύτερη φορά, σε νομοτεχνικό έλεγχο από την Νομική Υπηρεσία και το οποίο βρίσκεται στα τελευταία στάδια ελέγχου.

Βάσει και των χρονοδιαγραμμάτων της Νομικής Υπηρεσίας, αναμένεται το νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σημειώνεται επίσης η Νομική Υπηρεσία έλαβε επιπλέον γνωμάτευση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για το προσχέδιο, επιβεβαιώνοντας πως αυτό ακολουθεί διεθνή πρότυπα και τις αποφάσεις  του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Η ανάγκη για την προάσπιση των δικαιωμάτων των τρανς συμπολιτών μας είναι επιτακτική και η  Κυβέρνηση χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την περασμένη βδομάδα, με την οποία επίσημα επικυρώθηκε η αποπαθολογιοποίηση της ταυτότητας φύλου, και επιβεβαιώθηκε πως η δυσφορία φύλου δεν αποτελεί ψυχική ασθένεια. Μια απόφαση σταθμός για τα δικαιώματα των τρανς προσώπων.

 

Σημειώνω επίσης ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πως στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων χρειάζεται η περαιτέρω ενημέρωση της κοινωνίας σε θέματα για τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει άγνοια και παραπληροφόρηση.

Προς τον στόχο αυτό, έχουμε ενδυναμώσει την στήριξη μας προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μεταξύ άλλων και στη Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, στηρίζοντας από πέρσι και με χρηματική βοήθεια την διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη εμπέδωση της σημασίας του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συνεργάστηκε εκτεταμένα με την Acceptκαι την οργάνωση CARDETγια την υλοποίηση του προγράμματος HOMBATπου στοχεύει την καταπολέμηση του σχολικού ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση του Προέδρου για τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος εκφράζοντας θέληση να βρεθούν τρόποι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να μπορεί να συνεχίσει την δράση του και μετά το πέρας της αρχικής χρηματοδότησης του.

 

Όσον αφορά τα θέματα Υγείας, πέραν από την ενημέρωση ιατρικού προσωπικού για τον τρόπο χειρισμού ΛΟΑΤΙ και άλλων ασθενών, είναι κατανοητό πως χρειάζονται και περαιτέρω ενέργειες που αφορούν στη προστασία οροθετικών προσώπων, χωρίς αυτό να αφορά μόνο την κοινότητα ΛΟΑΤΙ, αφού ο ιός HIV δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα ή σε σεξουαλικό προσανατολισμό.

 

Για πρώτη φορά από πέρσι, η Κυβέρνηση προχώρησε την παροχή επιδόματος προς οροθετικά πρόσωπα στηρίζοντας τα με τον τρόπο αυτό εμπράκτως. Εντατικοποίησε επίσης τις προσπάθειες στήριξης ΜΚΟ, όπως της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS και την ΚΥΦΑ, επιχορηγώντας δράσεις που αφορούν την έγκαιρη διάγνωση του ιού σε χώρους πέραν από τα νοσοκομεία.

 

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που εκτελείται από ΜΚΟ στον τομέα αυτό, το Υπουργείο Υγείας χορήγησε την Ημερίδα Ενημέρωσης για προφύλαξη από τον HIV πριν την έκθεση (PrEP) που διοργανώθηκε στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας από την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα και δηλώνει να στηρίξει τη μελέτη νέων τρόπων προστασίας από τον ιό, με στόχο την μείωση στο μέγιστο δυνατόν των νέων λοιμώξεων.

 

Την ίδια στιγμή, πέρσι η Κύπρος εντάχθηκε στο Διεθνή Συνασπισμό Ίσων Δικαιωμάτων (Equal Rights Coalition) ως το 40ο μέλος, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επαφής Κυβερνήσεων για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ. Και τα δύο αυτά δίκτια μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς στην προσπάθεια μας να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας και να βρούμε σύμμαχους.

 

Για πρώτη φορά φέτος, η σημαία των ΛΟΑΤΙ υψώθηκε σε Κυβερνητικό κτήριο, και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως ένδειξη συμπαράστασης και δέσμευσης της Κύπρου να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ.

 

Ενέργεια η οποία επαναλήφθηκε και σε Πρεσβείες της Κύπρου παγκόσμια, ενώ σε ανάλογες ενέργειες υποστήριξης των τοπικών ΛΟΑΤΙ κοινοτήτων διεθνώς, προέβησαν και οι Πρεσβείες μας στο Κίεβο και Πεκίνο.

 

Ποιο κοντά, στην προσπάθεια μας να ενδυναμώσουμε την παρουσία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό αγώνα κατά των διακρίσεων απέναντι στους ΛΟΑΤΙ, και αντιλαμβανόμενοι την σημαντική τεχνογνωσία που παράγεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ILGA-Europe, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε αυτή τη βδομάδα τη στήριξη της δράσης του, εγκρίνοντας παραχώρηση οικονομικής βοήθειας €5000 προς το Ταμείο Διαφορετικότητας του οργανισμού.

Συμφώνησε επίσης πως μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εξόδων μετάβασης και παρακολούθησης του φετινού Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Πράγα δύο Κύπριων ΛΟΑΤΙ ακτιβιστών με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση τους.

 

Θυμίζουμε πως η Κυβέρνηση προχώρησε και το 2016 σε παρόμοια ενέργεια, όταν το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο έγινε στη Λευκωσία από την ILGA-Europeσε συνεργασία με την Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου με τα εγκαίνια να γίνονται στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 500 σύνεδροι από όλο το κόσμο και απετέλεσε την αφορμή η Κύπρος να παρουσιάζεται διεθνώς ως ένας ασφαλής προορισμός για ΛΟΑΤΙ.

 

Οδήγησε μάλιστα άλλες οργανώσεις να αποφασίσουν την πραγματοποίηση των συνεδριών τους στην Κύπρο. Η Κυβέρνηση έμπρακτα αυτή τη στιγμή στηρίζει την διοργάνωση παρόμοιου συνεδρίου με ΛΟΑΤΙ οργανώσεις από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.

 

Είναι σημαντικό να αναφέρω πως οι δράσεις της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, οδηγούν και τις πρώτες ιδιωτικές εταιρίες να προβαίνουν σε δημόσιες ενέργειες που αποδεικνύουν τη στήριξη τους προς ΛΟΑΤΙ συναδέλφους.

 

Πέραν από τις εταιρείες που έμπρακτα στηρίζουν το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη φωταγώγηση στα χρώματα του ουράνιου τόξου του κεντρικού κτιρίου Tower 25 του αρχιτέκτονα Ζαν Νουβελ στο κέντρο της Λευκωσίας, από τον ελεγκτικό οίκο Ernst & Young στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ.

Τέλος υπογραμμίζω πως ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες για να υλοποιηθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Προώθησης Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού της Διαφορετικότητας με την συμμετοχή τμημάτων της Κυβέρνησης και μελών της κοινωνίας των πολιτών και η οποία θα προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικού Σχεδίου Δράσης.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Κλείνοντας, επιβεβαιώνω το πρόγραμμα που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεκλογικά. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας και προχωρούμε σε δράσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση των διακρίσεων.

 

Στόχος όλων μας είναι όχι απλά η ανοχή στη διαφορετικότητα, αλλά η πλήρης αποδοχή και κατανόηση των πολλών ωφελημάτων που αυτή φέρνει για όλη την κοινωνία, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δράσουν ελευθέρα και να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ζήστε και αφήστε τους άλλους να ζήσουν ελεύθεροι.

Καλή Πορεία σε όλους.