November 4, 2019

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο για να μεταβεί στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου του The Economist, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ακύρωσε την αυριανή συνάντηση που θα είχαν αναφέροντας ότι οι δηλώσεις του Προέδρου ήταν τοξικές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα ασχοληθώ με τις τοξικές δηλώσεις. Ο κ. Κυπριανού από την επομένη του Κραν Μοντανά και μέχρι σήμερα προβαίνει σε δηλώσεις είτε προσβλητικές είτε όχι. Θα εκδοθεί ανάλογη ανακοίνωση από την Προεδρία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χθες είπε ότι ο Πρόεδρος δεν αναφέρει το τι έγινε την 9η Αυγούστου σε σχέση με τη συμφωνία για τους όρους αναφοράς και ότι θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημα της η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος είπε ότι «το αφήγημα της 9ης Αυγούστου έγινε γνωστό τόσο από τον ίδιο όσο και από εμένα προς την κα Λουτ για αυτό και επισκέφθηκε την Κύπρο, για αυτό και ετοίμασε την πρώτη, σύντομη κοινή δήλωση, η οποία κινείτο μέσα στα πλαίσια ακριβών των όσων είχαν συμφωνηθεί στις 9 Αυγούστου. Πέραν τούτου δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε που θα μπορούσε να μολύνει το κλίμα μιας τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ των ΗΕ.

Την ίδια ώρα θέλω να πω ότι δεν είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να αποδεχθεί όρους που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια, αλλά και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία. Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα. Το συντομότερο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι εντόπισαν αυτές τις περιπτώσεις πιο γρήγορα από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «όχι πιο γρήγορα από εμάς. Μην ξεχνάτε ότι κατατίθενται και στη Βουλή.

Υπάρχουν Υπηρεσίες που διερευνούσαν, υπήρξαν τα προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά. Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ανακληθούν οι υπηκοότητες, ο Πρόεδρος είπε ότι «βεβαιότατα και ναι. Απλώς θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητας. Νομίζω μιλούν από μόνες τους κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλες. Αλλά εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερεις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος - που, επαναλαμβάνω, μπορεί εξ σφάλματος να δόθηκαν – έτσι ώστε να δυσφημείται η χώρα διεθνώς.

Μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε μια κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων. Μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα».