October 7, 2018

Απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό με τη στάση της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

 Απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό με τη στάση της Τουρκίας θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως αν υπάρχουν ιδέες ή διαφορετικές εκτιμήσεις θα έπρεπε να ακούσουμε και εισηγήσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ ’55-’59, Νικόλαου Γιάγκου, στη Λεμεσό, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για την εγρήγορση που επικρατεί λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, είπε ότι «όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή του 37% της πατρίδας μας, αυτό είναι μια εθνική τραγωδία.

Όσο Τουρκοκύπριοι πολιτικοί εμφανίζονται ως δήθεν αξιωματούχοι άλλου κράτους και όσο η Τουρκία μπορεί να είναι στην Κύπρο και να κάνει προσπάθειες να αφομοιώσει τα κατεχόμενα εδάφη μας και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτό εκπροσωπεί ένα σημαντικό κίνδυνο. Χρειάζεται άλλος κίνδυνος για να είμαστε σε εγρήγορση;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και των αρχών και των κανόνων της ΕΕ, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο φαίνεται να αποσυντονίζει την προσπάθεια της Τουρκίας για να ελέγξει την Κύπρο.

Στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβάλλει και μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη διπλωματική στρατηγική η οποία αυξάνει τη διεθνή αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας και βοηθά εν γένει την προσπάθεια μας για λύση του Κυπριακού.

Στόχος είναι η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται, όμως, προσοχή αυτή την ώρα, διότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί είτε να επιμολύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία με κάποιο μη λειτουργικό και συγκρουσιακό σχήμα λύσης είτε να εκτρέψει τη διαπραγμάτευση σε αναγνώριση ενός ξεχωριστού τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Χρειάζεται προσοχή, διαύγεια, να συνενώσουμε προσπάθειες μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ενημέρωση αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο και περιμένει τη συνδρομή και συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων και τυχόν εισηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε εξοργισμένος με τα όσα του αποδίδονται και ερωτηθείς αν αύριο θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τον εκνευρισμό.

Είναι μεγάλες οι δυσκολίες, διότι η Τουρκία και προσπαθεί να αποφύγει τη διαπραγμάτευση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και προσπαθεί, αν είναι δυνατόν, να ξηλώσει το πλαίσιο Γκουτέρες και να αποφύγει τις ευθύνες της για το ότι θέλει να ελέγξει την Κύπρο και να παριστάνει την εγγυήτρια δύναμη.

Είναι πολλές οι δυσκολίες και υπάρχουν και προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για να εκτραπούν οι διαπραγματεύσεις από το πλαίσιο των ΗΕ. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει ακριβώς να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει. Αν υπάρχουν ιδέες ή διαφορετικές εκτιμήσεις θα έπρεπε να ακούσουμε και εισηγήσεις.

Τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό ως αίτημα στη δική μας πλευρά να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που με συνέπεια κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή να προσπαθεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προκαλούν απορίες. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;.

Με την πρώτη ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να γίνει μια μεταξύ τους συνάντηση και αν κάποιοι αποφεύγουν και τη διαπραγμάτευση και την οποιαδήποτε συνάντηση είναι η τουρκική πλευρά και δυστυχώς ακόμα και η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως είδαμε από τον περασμένο Απρίλη.

Αύριο θα είναι η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, όλοι όμως θα πρέπει να θυμόμαστε, όση και αν είναι η αγωνία, η πικρία και η απογοήτευση ότι επί 44 χρόνια όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας προσπαθούν με κάθε τρόπο που έχουμε στη διάθεση μας, για την επίλυση του Κυπριακού.

Το ότι δεν έχει λυθεί λόγω της στάσης της Τουρκίας δεν νομίζω ότι λογικά οδηγεί τους πολίτες αυτής της χώρας να ενστερνίζονται την άποψη κάποιων ότι μπορεί να ευθύνονται οι Πρόεδροι της Κύπρου, οπωσδήποτε όχι ο σημερινός Πρόεδρος στις μέρες του οποίου φτάσαμε στο Κραν Μοντανά τόσο κοντά σε μια συμφωνία την οποία, δυστυχώς, απέτρεψε η Τουρκία.

Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να ξεγλιστρήσει την ώρα που υπάρχει η θέληση του ΓΓ των ΗΕ.

Αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο ας κατατεθούν απόψεις προτάσεις, και να δούμε πώς απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας μπορούμε να πετύχουμε δραστηριοποίηση ΗΕ».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ για αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Δημόσια Υπηρεσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η χθεσινή παρέμβαση από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ με επικριτικό λόγο για τη διακυβέρνηση του Προέδρου και τη Δημόσια Υπηρεσία μάς υποχρεώνει να υπενθυμίσουμε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη έχουν γίνει στην Κύπρο ίσως περισσότερες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από όσες έχουν γίνει στο προηγούμενο διάστημα.

Στη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης και παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετώπισε ως Πρόεδρος, υπάρχουν πρωτοποριακές προτάσεις για μεταρρύθμιση και για τη Δημόσια Υπηρεσία.

Δυστυχώς, είναι στη Βουλή που έχει προσκρούσει ως τώρα η διάθεση για μεταρρύθμιση, ωστόσο η Κυβέρνηση θα επιμείνει και με νομοσχέδια που υπάρχουν και όχι μόνο για τη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για άλλους τομείς όπου πρέπει να γίνουν τομές και αλλαγές.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ειδικά το ΑΚΕΛ που κατά κανόνα καταψηφίζει όλες τις προτάσεις και για βελτιωτικές αλλαγές και δείχνει μια συντηρητική στάση επιθυμώντας να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν πάντοτε, έρχεται τώρα να επικρίνει την Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση θα επανέλθει με το ζήτημα της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία, προσθέτοντας, μάλιστα, την πρωτοποριακή πρόταση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Θα ήθελε η Κυβέρνηση να βλέπει θετικές προσεγγίσεις όπως η πρόταση που είχε κάνει πρόσφατα το ΑΚΕΛ για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να δώσουμε στον Κύπριο πολίτη αυτό που ξέρουμε ότι απαιτεί ειδικά για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».