November 30, 2018

2η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου - Σερβίας

 

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Φίλε Πρόεδρε της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. AleksandarVučić

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που θερμά καλωσορίζω τόσο εσάς όσο και τους Υπουργούς και τα διακεκριμένα μέλη της αντιπροσωπείας που σας συνοδεύουν.

Η σημερινή 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Σερβίας αποτελεί τη συνέχεια της Συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι τον περασμένο Μάιο, αποδεικνύοντας εμπράκτως την κοινή βούληση και δέσμευση μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των διαχρονικά εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών κοινωνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών και των λαών μας.

 

Διμερείς Σχέσεις.

Με τον φίλο Πρόεδρο, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για πρακτικούς τρόπους  εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων, όσο και να αναπτύξουμε ιδέες για διεύρυνση της σε νέα πεδία συνεργασίας.

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετήσαμε σχετικό Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητες μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

 

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

(i)                 Χαιρετίσαμε την ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου συνεργασίας μέσω της υπογραφής πέντε Μνημονίων Συναντίληψης στους τομείς:

-        Της Πολιτικής Συνεργασίας, το οποίο προνοεί την πραγματοποίηση τακτικών Πολιτικών Διαβουλεύσεων σε διάφορες θεματικές πολιτικής

-        Της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης,

-        Της Εκπαίδευσης,

-        Του Αθλητισμού, και

-        Της Συνεργασίας σε Θέματα Διασποράς, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερα ενεργό Σερβική κοινότητα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.  

 

(ii)             Συμφωνήθηκε όπως στο εγγύς μέλλον πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ στην Κύπρο, με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του Κυπρο-Σερβικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, καθώς και των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών, με στόχο τη δημιουργία νέων δεδομένων και ευκαιριών για οικονομική, εμπορική, τουριστική συνεργασία.

 

(iii)           Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πρότυπο των ήδη πετυχημένων υφιστάμενων συνεργασιών μας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

 

Ένας μηχανισμός συνεργασίας ο οποίος θα περιλαμβάνει τομείς κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, με σκοπό να συμβάλει στην προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μαζί με την Ελλάδα, και ευελπιστώ πως σύντομα θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις.

 

Περιφερειακές Εξελίξεις / Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας.

Με τον φίλο Πρόεδρο, συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκάνιων, με ιδιαίτερη έμφαση στα τεκταινόμενα αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο και τον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

 

Επανέλαβα την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πως στην απουσία επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής, η Κύπρος θεωρεί ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Πρίστινα είναι παράνομη.

 

Την ίδια στιγμή, επαναβεβαίωσα τη σταθερή θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας.

 

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, μας δόθηκε η ευκαιρία να τονίσουμε εκ νέου τη σημασία που η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει στην ενταξιακή πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

 

Επανέλαβα τη δεδομένη και αμετάκλητη θέση της Κύπρου να συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με την παροχή της όποιας εμπειρογνωμοσύνης κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο και του σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράψαμε.  

 

Κυπριακό / Ενεργειακά.

Όπως αναμενόταν είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία από το σημείο που διακόπηκε τον περασμένο Ιούλιο.

 

 

 

Μια διαδικασία, που όπως έχω πολλάκις αναφέρει, πέραν της καλής προετοιμασίας, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει, θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις υφιστάμενες συγκλίσεις, περιλαμβανόμενου του χάρτου επί των εδαφικών αναπροσαρμογών, και το περίγραμμα των 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα.

 

Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου φίλε Πρόεδρε να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση της Κυβερνήσεως και του Κυπριακού λαού για τις συνεπείς και σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύετε για την επίλυση του Κυπριακού, ως επίσης και για τη θέση σας πως για να είναι βιώσιμη και λειτουργική η επιδιωκόμενη λύση, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να δημιουργεί ένα φυσιολογικό Κράτος, μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και ξένα στρατεύματα.

 

Ακόμη, θα ήτο παράλειψη να μην εκφράσω επίσης την βαθύτατη αναγνώριση της Κύπρου για τη συνεισφορά του Σερβικού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως επίσης και την εκτίμηση για τη στήριξη στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Φίλε Πρόεδρε,

 

Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσα παρά να τονίσω για ακόμα μια φορά την ειλικρινή ευαρέσκεια μου για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας που έχει ήδη επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας.

 

Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά τη δέσμευση της Κύπρου να πράξει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της το μέγιστο δυνατό και να προωθήσει αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες, προσβλέπω στην πραγματοποίηση της 3ης ετήσιας Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Σερβίας το 2019 στη Σερβία.

 

Φίλε Πρόεδρε, αγαπητέ Aleksandar, αγαπητοί Υπουργοί και μέλη της Σέρβικης αντιπροσωπείας,

 

Και πάλι σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά για τις εξαιρετικές διαβουλεύσεις που είχαμε σήμερα.