December 20, 2018

5η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ

 Δήλωση Τύπου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Φίλε Μπέντζαμιν, Φίλε Αλέξη, Κυρίες και Κύριοι,

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και της Κυπριακής αντιπροσωπείας στον φίλο Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την άψογη φιλοξενία στην πόλη της Μπερ Σεβά για την 5η Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ.

 

Η επιλογή της Μπερ Σεβά δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η πόλη συνενώνει το παρελθόν με το μέλλον, αφενός λόγω της πλούσιας ιστορίας της και αφετέρου με το ραγδαία αναπτυσσόμενο ρόλο της ως κέντρο κυβερνασφάλειας και έρευνας και καινοτομίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την χθεσινή πραγματοποίηση του 1ου Τριμερούς Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τα σχετικά εμπορικά επιμελητήρια με στόχο την ευρύτερη προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των τριών χωρών.

 

Φίλες και Φίλοι,

Κατά τη διάρκεια της νέα Συνόδου, η οποία υπήρξε απόλυτα επιτυχής, υιοθετήσαμε την Διακήρυξη της Μπερ Σεβά με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα κυβερνασφάλειας και την υπογραφή σχετικών Μνημονίων Συναντίληψης, κάτι που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ασύμμετρων απειλών που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

 

Θεωρώ επίσης εξόχως σημαντική την υιοθέτηση νέων κοινών δράσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, επικοινωνιών, εκπαίδευσης, υγείας, τουρισμού, γεωργίας, υδάτινων πόρων, άμυνας, και περιβάλλοντος.

 

Λαμβάνοντας υπόψη πως σαν αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών η περιοχή μας θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες σε αρνητικές συνέπειες, ενημέρωσα του φίλους Πρωθυπουργούς για την πρωτοβουλία που προτίθεμαι να αναλάβω, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε., για τη δημιουργία στην Κύπρο ενός περιφερειακού κέντρου διαμόρφωσης και συντονισμού πολιτικής και δράσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της  κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου και Μέσης Ανατολής.

 

Ένα άλλο θέμα υψίστης σημασίας για την Κύπρο και την Ελλάδα είναι ο τομέας της έρευνας και καινοτομίας. Ένας τομέας στον οποίο το Ισραήλ θεωρείται ως πρωτοπόρος χώρα. Για αυτό και θεωρώ πως η απόφαση για συνεργασία για  υιοθέτηση στοχευμένων πρωτοβουλιών για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελεί μία εξαιρετική επένδυση για τις μελλοντικές γενεές.

 

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την απόφαση που λήφθηκε για την εφαρμογή του πρώτου τριμερούς προγράμματος πρακτικής άσκησης, η οποία παρέχει τη δυνατότητα για νεαρούς επιχειρηματίες από την Κύπρο και την Ελλάδα να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση σε Ισραηλινές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

 

Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στο Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών και στον Οργανισμό Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ισραήλ (Mashav) για τη διοργάνωση του πολύ χρήσιμου δεκαημέρου σεμιναρίου για νεοφυείς επιχειρήσεις στη Χάιφα που ολοκληρώθηκε χθες.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Ως γνωστόν, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της συνεργασίας μας και, όπως ήταν αναμενόμενο, κατά την διάρκεια των συζητήσεων μας επαναλάβαμε την δέσμευση για την προώθηση του αγωγού “Eastmed” με την επικείμενη υπογραφή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας.

 

Το στρατηγικό αυτό έργο ενέχει αναμφίβολα τεράστιο συλλογικό όφελος για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η υλοποίηση του  θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας προσήλωση στην προώθηση του έργου ηλεκτρικής  διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsia Interconnect, ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Τα απτά και σημαντικά οφέλη της συνεργασίας μας είχαν σαν αποτέλεσμα αριθμός χωρών να επιδείξουν ενεργό ενδιαφέρον για άτυπη (ad hoc) συμμετοχή ή διεύρυνση του μηχανισμού, γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως με τη σημερινή συμμετοχή αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του πρέσβη David Friedman, την οποία θερμά καλωσορίζουμε.

 

Μια συμμετοχή η οποία εκτιμώ πως οφείλεται στο ότι πλέον καθίσταται σαφές πως οι συνεργασίες μας αποτελούν πρακτική αποτύπωση των ευρύτερων περιφερειακών, και όχι μόνο, πλεονεκτημάτων που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να αυτοαπομονώνονται.

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφάτως αποφασίσαμε τη σύσταση μόνιμης γραμματείας με έδρα τη Λευκωσία με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και των τριών χωρών, για συντονισμό του πλέγματος των συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει, με φιλοδοξία την μετεξέλιξη της σε ένα περιφερειακό διακρατικό οργανισμό συνεργασίας κατά το πρότυπο του ΟΑΣΕ.

 

Θέλουμε να επαναλάβουμε πως οι συνεργασίες των κρατών της περιοχής δεν στρέφονται εναντίον κανενός και, συνεπώς, καλούμε την όποια χώρα συμμερίζεται το όραμά μας και σέβεται τις αρχές του ΟΗΕ, να μετάσχει σε αυτούς τους μηχανισμούς οικοδόμησης ασφάλειας και συνεργασίας, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Έχοντας αναφερθεί στη σημασία της επίτευξης σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή,  θεωρώ πως είναι περιττό να τονίσω τα συνακόλουθα, πολλαπλά οφέλη τα οποία θα επιφέρει η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

 

Μίας λύσης που περιφερειακά θα μετατρέψει την Κύπρο σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, επιτρέποντας τους να συνυπάρξουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν σε μια ευημερούσα Ευρωπαϊκή χώρα, πλήρως ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ξένες εξαρτήσεις.

 

Στο σημείο αυτό, φίλοι Πρωθυπουργοί, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά για τις συνεπείς και σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύετε για την επιδιωκόμενη λύση και για την ανεμπόδιστη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Κατά τις συζητήσεις μας, τόσο  ο φίλος Π/Θ της Ελλάδος όσο και ο ίδιος, υπογραμμίσαμε για ακόμη μια φορά τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των θεσμικών σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία των διεθνών προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στην Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης που θα αναγνωρίζει και θα προστατεύει το κράτος του Ισραήλ και ταυτόχρονα θα  προβλέπει τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους.

Υπό το φώς των λυπηρών γεγονότων των τελευταίων ημερών, εκφράσαμε προς τον φίλο Π/Θ Μπέντζαμιν την απόλυτη συμπαράσταση και στήριξη μας σχετικά με τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και τις οποιεσδήποτε απειλές κατά της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, τις οποίες απερίφραστα καταδικάζουμε.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

Εκτιμώ πως και η σημερινή Σύνοδος ήταν καθόλα επιτυχής όσον αφορά τους στόχους που θέσαμε, ενώ αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος πως η περαιτέρω ανάπτυξη του τριμερούς μας μηχανισμού καταδεικνύει με τον πλέον απτό τρόπο πως έχει καταστεί αξιόπιστο πρότυπο – μοντέλο  εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών και της περιοχής ευρύτερα.

 

Ενόψει της επόμενης Συνόδου, προσβλέπω στην περαιτέρω σύσφιξη της στρατηγικής μας συνεργασίας  και θα ήθελα ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τον φίλο Μπέντζαμιν για την θερμή φιλοξενία.  

 

Σας ευχαριστώ.