April 17, 2019

Επίσημη επίσκεψη ΠτΔ στη Γεωργία - Συνάντηση με τhν Πρόεδρο Salome Zourabichvili

Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε,

 

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να επισκεφθώ την υπέροχη χώρα σας, καθώς και για την άψογη φιλοξενία που επιφυλάξατε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει.

 

Οι δύο μας χώρες απολαμβάνουν μια μακρόχρονη και εξαίρετη σχέση σε όλα τα επίπεδα, η οποία εδράζεται στους βαθιά εδραιωμένους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς μας δεσμούς.

 

Αυτή η σχέση εκτιμάται ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου και στόχος μας δεν είναι άλλος από την περαιτέρω εμβάθυνση της.

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ πως η επίσημη επίσκεψή μου στη Γεωργία, μια ιστορική επίσκεψη θα έλεγα, δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Κύπριου Προέδρου, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες για επέκταση του διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας και ενίσχυσης των οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Συνεπώς, θερμά χαιρετίζω την υπογραφή των Συμφωνιών και Μνημονίων Συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και Γεωργίας, καθώς και της Ανταλλαγής και Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών που μόλις παρακολουθήσαμε.

 

Την ίδια στιγμή, ευελπιστώ πως το αυριανό επιχειρηματικό φόρουμ, το πρώτο το οποίο θα λάβει χώρα μεταξύ των δύο χωρών και το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η φίλη Πρόεδρος Zourabichvil (Ζουραμπισχβίλι) θα χαιρετίσουμε, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας στενότερης οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών της Κύπρου και της Γεωργίας, προς όφελος των λαών μας.

 

 

 

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Κατά τη σημερινή συνάντηση με τη φίλη Κυρία Πρόεδρο, πέραν της ανασκόπησης του επιπέδου των διμερών σχέσεων των δύο χωρών μας και της ανταλλαγής απόψεων για τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των, ενημέρωσα την κα Πρόεδρο για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας:

 

(α)         Nα ικανοποιήσει το αίτημα της Γεωργίας για χαρακτηρισμό της ως ασφαλούς χώρας προέλευσης,

 

(β)  Να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συνομολόγηση Συμφωνίας στο τομέα της Κυκλικής Μετανάστευσης, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε πολίτες της Γεωργίας να εργάζονται σε προσωρινή βάση στην Κύπρο σε τομείς όπου υφίσταται ανάγκη.

 

Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών μας, θα ήτο παράλειψη αν δεν αναφερόμουνα στη δραστήρια Γεωργιανή κοινότητα της Κύπρου, η οποία αριθμεί περί των 2000 ατόμων, και εμπλουτίζει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου, συνεισφέροντας τα μέγιστα στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές  δραστηριότητες της Κύπρου.  

 

Και αναφερόμενος στη Γεωργιανή κοινότητα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η παρουσία Γεωργιανών στην Κύπρο ανάγεται από τον 10ο αιώνα, όταν μοναχοί από τη χώρα σας μετοίκησαν στο νησί, έκτισαν μοναστήρι και δημιούργησαν μοναστική κοινότητα στη Μονή της Παναγίας Χρυσογιαλλιώτισσας στην Πάφο.

 

Δυστυχώς, με την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε, αλλά, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών έγινε κατορθωτό να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Μονής.

 

Παράλληλα, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τη Γεωργιανή κοινότητα, παραχώρησε δωρεά έκταση γης που περιβάλλει τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο, με στόχο την οικοδόμηση νέου γεωργιανού μοναστηριακού συγκροτήματος.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Με την Κυρία Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε επίσης απόψεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

 

 

Συζητήσαμε για τις σχέσεις της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου επανέλαβα πως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πλήρης στήριξη της Δημοκρατίας στις προσπάθειες εμβάθυνσης της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της Τιφλίδας και των Βρυξελλών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισα τα αποτελέσματα του 5ου Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. – Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στις 05 Μαρτίου σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ως επίσης και τη σαφή δέσμευση της Ένωσης για την πολιτική ένωση και την οικονομική ολοκλήρωση της Γεωργίας.

 

Επιπλέον, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερωθώ από την κα Πρόεδρο για την πορεία της  Διαδικασίας της Γενεύης, υπό το φως και του τελευταίου γύρου συνομιλιών της 3ης Απριλίου.

 

Επαναβεβαιώνοντας τον πλήρη σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, εξέφρασα εκ νέου την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διαδικασία της Γενεύης, με την ευχή όπως ο διάλογος αποφέρει απτά αποτελέσματα.

 

Την ίδια στιγμή, τόνισα πως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συνέχιση της συνεισφοράς της ΚΔ στην Αποστολή της Ε.Ε. στη Γεωργία μέσω των 3 Κυπρίων αστυνομικών που υπηρετούν στη Δύναμη.

 

Με τη σειρά μου, ενημέρωσα την Πρόεδρο Zourabichvili (Ζουραμπισχβίλι) για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου.

 

Ενός διαλόγου που αποσκοπεί στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία, εδραζόμενη στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ένωσης, θα τερματίζει την παράνομη κατοχή, θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις από την όποια τρίτη χώρα.

 

 

 

 

 

 

 

Δραττόμενος της ευκαιρίας κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και εκτίμηση που τρέφουμε τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ο Κυπριακός λαός για τη θέση αρχών και τη διαχρονική στήριξη της χώρα σας όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του.

 

Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε:  Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα, η οποία έθεσε στέρεες βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας και των στενών δεσμών των χωρών μας και προσβλέπω να σας υποδεχτώ στη Λευκωσία και να ανταποδώσω τη ζεστή φιλοξενία σας.